Apurahat Ruotsi
Apurahat Ruotsissa asuville hakijoille
Ruotsissa asuville on kaksi tukimuotoa: yleiset apurahat ja matka-apurahat. Kumpaankin tukimuotoon on jatkuva hakuaika. Kaikki hakemukset lähetetään sähköisesti sihteeristölle Rimbert-hakuportaalin kautta.
Kummankin tukimuodon apurahatoiminta on jaettu kahteen pääkategoriaan: kulttuuritapaamisiin ja yhteiskunnalliseen kehitykseen.
Kulttuurikohtaamisiin voivat kuulua esimerkiksi yleisölle suunnatut festivaalit, näyttelyt, konsertit tai muut kulttuuritapahtumat.
Yhteiskunnalliseen kehitykseen liittyvien hakemusten aiheina voivat olla keskustelu ja analyysi esimerkiksi konferenssien, seminaarien, selvitysten ja tutkimusaktiviteettien yhteydessä.
Huomioithan, että tukea ei myönnetä jo toteutettuihin hankkeisiin tai matkoihin.
Yleiset apurahat
Rahasto myöntää pienempiä summia, jotta projektit voivat käynnistyä nopeasti. Haettava enimmäismäärä on 50 000 kruunua. Projekteilla on hyvä olla myös muita rahoittajia tai tuloja. Yleisten apurahojen käsittelyaika on noin kuusi viikkoa. Poikkeuksia ovat kesä–heinäkuu ja joulukuu.
Hankkeilla tulee olla selvä kahdenvälinen tarkoitus. Tämä tarkoittaa Suomen ja Ruotsin tuntemuksen lisäämistä tai uusien yhteyksien luomista maiden välille. Rahasto asettaa etusijalle hakemukset, jotka tavoittavat laajemman yleisön ja voivat herättää kiinnostusta kahdenväliseen yhteistyöhön myös muissa toimijoissa.
Apurahoja voidaan myöntää myös pohjoismaisiin ja muihin kansainvälisiin hankkeisiin. Tämä edellyttää, että Suomen ja Ruotsin välinen suhde on yksi hankkeen teemoista tai että suomalaisilla ja ruotsalaisilla osallistujilla on hankkeessa merkittävä rooli.
Matka-apurahat
Voit hakea matka-apurahaa matkaan, jonka tarkoitus on luoda uusia yhteyksiä tai lisätä tietämystä Suomesta, Ahvenanmaa mukaan lukien. Apurahaa haetaan itselle tai enintään kolmen osallistujan työryhmänä. Apurahan suuruus määräytyy Ruotsin lähtöpaikan ja Suomen määränpään mukaan. Apuraha kattaa enintään 4 000 kruunun matkakulut henkilöä kohden ja 1 500 kruunun ruoka- ja majoituskulut vuorokautta kohden, kuitenkin enintään yhteensä viideltä vuorokaudelta. Käsittelyaika matka-apurahan osalta on enintään kolme viikkoa. Poikkeuksia ovat kesä–heinäkuu ja joulukuu.
Rahasto ei myönnä tukea seuraaviin:
- Korjauksiin, rakennustöihin tai vastaaviin
- Opintoihin, harjoitteluun tai vaihto-opiskeluun peruskoulu-, lukio- tai korkeakoulutasolla
- Urheilutapahtumiin
HAKUOHJEET
- Luo käyttäjätili hakuportaalissa. Portaalin kautta voit lähettää hakemuksesi, pyytää maksatusta ja tehdä selvityksen myönnetyn tuen käytöstä. Otamme hakemuksia ja liitteitä vastaan vain hakuportaalin kautta.
- Älä lähetä liitteitä postitse tai sähköpostitse. Ruotsin sihteeristö ottaa vastaan vain sähköisiä liitteitä hakemuksen yhteydessä. Dokumentteja, kuvia, USB-muistitikkuja tai muita vastaavia liitteitä ei siis voi lähettää postitse. Kaikki liitteet on liitettävä hakemukseen, eikä niitä tule lähettää sähköpostitse.
- Voit myös ottaa meihin yhteyttä hakuportaalin kautta.
- Arkaluonteiset tiedot tulee aina lähettää hakuportaalin kautta, ei koskaan sähköpostitse.
NÄIN HAKEMUKSESI KÄSITELLÄÄN
Rahaston sihteeristö käsittelee jokaisen hakemuksen ja tekee päätöksen asiantuntijoiden lausuntojen perusteella. Päätöksestä ei voi valittaa.
Hakuportaalin kirjautumissivulla on hakulomakkeiden kysymykset sisältävä dokumentti, johon voit tutustua ennen hakemuksen lähettämistä.
Hakemusten arviointi
Hakemuksilla tulee olla selvä kahdenvälinen tarkoitus. Tämä tarkoittaa sitä, että haettavan tuen tulee lisätä Suomen ja Ruotsin välisiä uusia yhteyksiä tai maita koskevaa tuntemusta. Rahasto asettaa etusijalle hakemukset, jotka tavoittavat laajemman yleisön ja voivat herättää kiinnostusta kahdenväliseen yhteistyöhön myös muissa toimijoissa. Lisäksi rahasto arvioi hankkeen toteutusmahdollisuuksia ja sitä, saavutetaanko hankkeen avulla pitkäaikaisia Suomen ja Ruotsin välisiä yhteyksiä.
Erityisesti huomioitavat asiat
Vuosina 2024–2025 hallitus haluaa kiinnittää erityistä huomiota hakemuksiin, jotka tavoittavat nuoremmat sukupolvet ja uudet kohderyhmät. Apurahatoiminnalla hallitus haluaa priorisoida myös maantieteellistä edustavuutta, sekä teeman ja osallistujien että toiminnan toteutuspaikkojen osalta. Hallitus pitää erityisen tärkeänä myös kuntien tulevaisuuden haasteisiin sekä kestävään kehitykseen, demokratiaan ja sananvapauteen liittyviä kysymyksiä.
Jos hakukriteerit eivät täyty
Sihteeristöllä on oikeus hallinnollisesti hylätä hakemukset, jotka eivät ole rahaston tarkoituksen ja ohjeiden mukaisia. Tämä tarkoittaa, että hakemus ei siirry arvioitavaksi asiantuntijakäsittelyyn.
MAKSUT, SELVITYKSET JA LYKKÄYKSET
Maksupyyntö
Apurahan maksamista pyydetään hakuportaalissa. Linkki löytyy myös päätöskirjeestä. Apurahojen maksamista koskevassa portaalin kohdassa on lisätietoja maksuprosessista. Apurahat maksetaan etukäteen.
Maksatuslomake on allekirjoitettava sähköisesti (pankkitunnuksilla, Freja-tunnuksella tms.).
Jos et nosta apurahaasi 12 kuukauden kuluessa tai hae lykkäystä apurahan maksatukselle, apurahasi palautuu rahastolle.
Käytä apuraha alkuperäiseen tarkoitukseen
Apuraha täytyy käyttää siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Jos haluat muuttaa käyttötarkoitusta, ota yhteyttä rahastoon hakuportaalin kautta.
Logo
Rahaston nimen/logon tulee olla näkyvissä sen toiminnan yhteydessä, johon tukea on myönnetty. Linkki logoon ja graafisiin ohjeisiin löytyy päätöskirjeestä.
Käytä tunnistetta sosiaalisissa medioissa
Kun rahaston rahoittama toiminta mainitaan sosiaalisen median kanavissa, rahaston tunniste on merkittävä näkyviin:
- Instagram: @fondensverigefinland
- Facebook: @kulturfondensverigeochfinland
- tai #fondenrahasto
Lykkäys
Jos et esteen vuoksi pysty toteuttamaan hankettasi määräajan puitteissa, voit hakea lykkäystä. Myös lykkäysanomus tehdään hakuportaalin kautta.
Selvitys
Myönnetystä apurahasta on tehtävä selvitys kolmen kuukauden kuluessa hakemuksessa ilmoitetusta päättymispäivästä. Huomioithan, että sinun on tehtävä selvitys aiemmin tukea saaneista hankkeista/matkoista ennen kuin sinulle voidaan myöntää uusi apuraha.
Selvityksestä täytyy käydä ilmi, että nostettu apuraha on käytetty hakemuksessa ilmoitettuun tarkoitukseen.
Tietojen julkaiseminen
Julkaisemme tukemistamme hankkeista tietoja, kuten apurahan saajan nimen, apurahan määrän ja hankkeen tarkoituksen. Tiedot näkyvät verkkosivuillamme ja mahdollisesti myös julkaisuissamme ja sosiaalisen median kanavissamme.