Siirry sisältöön

Apurahat Ruotsi

Apurahat Ruotsissa asuville hakijoille

Ruotsissa asuville on kaksi tukimuotoa: projektiapuraha ja matka-apuraha. Projektiapurahaa voidaan myöntää enintään 50 000 kruunua, ja matka-apurahaa, mukaan lukien majoitus Suomessa, enintään 11 500 kruunua.

Projektiapurahaa voivat hakea yksityishenkilöt, organisaatiot, yhdistykset, instituutiot jne. Matka-apuraha on tarkoitettu vain yksityishenkilöille, ja sitä voidaan hakea enintään kolmen hengen ryhmälle. Jos henkilöitä on enemmän, ohjaamme hakemaan projektiapurahaa.

Kumpaankin tukimuotoon on jatkuva hakuaika. Käsittelyaika on noin kuusi viikkoa projektiapurahalle ja kolme viikkoa matka-apurahalle. Jos hakemukseen tarvitaan täydennyksiä, käsittelyaika voi pidentyä.

Joulu- ja uudenvuodenlomien sekä heinäkuun aikana noudatetaan eri aikarajoja.

Apurahat maksetaan etukäteen. Apurahat yhdistykselle, organisaatiolle tai vastaavalle suoritetaan vain Bankgiro/Postgiro-tilille. Maksatuslomake on allekirjoitettava sähköisesti (pankkitunnuksilla, Freja-tunnuksella tms.)

Huomioithan, että apurahaa ei myönnetä jo toteutettuihin projektiin tai matkoihin.

VIDEO
Videolla olemme noin kahdessa minuutissa tiivistäneet tärkeimmät asiat tuen hakemisesta Ruotsissa. Saat mielellään jakaa sitä mahdollisille yhteistyökumppaneillesi. Alla voit lukea lisää siitä, mitä rahasto priorisoi ja miten hakemukset arvioidaan.

Jos haluat tutustua tarkemmin siihen, miten hakemuksia käsitellään, klikkaa tästä.

Alempana voit lukea lisää Projektiapurahasta ja Matka-apurahasta.

Kaikki hakemukset jätetään sähköisesti Rimbert-hakuportaalin kautta. Voit lukea lisää portaalista alempana Hakuohjeet-osiossa.


Yhteistä molemmille tukimuodoille
Rahaston tavoitteena on edistää Suomen ja Ruotsin välisiä kulttuurisuhteita lisäämällä maiden välistä tuntemusta ja yhteyksiä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tutkimustoiminnan, esitysten, kartoitusten, konferensseihin osallistumisen, opintokäyntien ja näyttelytoiminnan muodossa.

Apurahat/myönnetyt apurahat-välilehdellä on yhteenveto viime ja kuluvana vuonna myönnetyistä apurahoista. Lue lisää täältä.

Rahaston apurahat on jaettu kahteen pääkategoriaan: Kulttuurikohtaamiset ja Yhteiskunnallinen kehitys. Kulttuurikohtaamiset kattavat Suomen ja Ruotsin välisiä hankkeita, jotka liittyvät kirjallisuuteen, arkkitehtuuriin ja muotoiluun, musiikkiin, näyttämötaiteeseen, kuvataiteeseen, elokuvaan ja mediaan, kulttuuriperintöön tai muihin kulttuurialueisiin.

Toinen kategoria, Yhteiskunnallinen kehitys Suomessa ja Ruotsissa, keskittyy erityisiin teemoihin, kuten kielikysymyksiin ja kielipolitiikkaan, kulttuuripolitiikkaan, koulutukseen ja koulutuspolitiikkaan, mediaan ja mediapolitiikkaan, historiaan ja poliittisiin tapahtumiin, kulttuurialoihin sekä kuntien haasteisiin tulevaisuudessa.

Apurahoja voidaan myöntää myös pohjoismaisiin ja muihin kansainväliseen projektiin, mikäli Ruotsin ja Suomen välinen suhde muodostaa teeman, tai jos osallistujat molemmista maista on projektissa merkittävä rooli. Matka-apurahaa varten edellytetään, että toiminta tapahtuu Suomessa.

Tähän tarkoitukseen ei myönnetä apurahaa
Huomioithan, että rahasto ei myönnä apurahoja harjoitteluun tai peruskoulu-, lukio- tai korkeakouluopintoihin, joihin on saatavilla yleisiä opintotukia. Sama koskee matkoja, jotka ovat osa hakijan muodollisia opintoja.

Rahasto ei myöskään myönnä apurahoja urheilutapahtumiin eikä välinehankintoihin, korjauksiin, rakennusprojekteihin tai vastaaviin.

Muutama sana hakemuslomakkeista
Rimbert-hakuportaalissa voit esikatsella molempia hakemuslomakkeita. Et tarvitse kirjautua nähdäksesi lomakkeet.

Olemme pyrkineet rajoittamaan kysymysten määrää, mutta joitakin kysymyksiä on esitettävä rahaston tavoitteiden mukaisesti. Muut lomakkeen kysymykset liittyvät vain rahaston tilastointiin. Voi näyttää siltä, että niitä kysymyksiä on monta, mutta niiden vastaaminen ei vie kauan, eivätkä ne vaikuta hakemuksen arviointiin. Tilastotietojen avulla rahasto pyrkii saamaan paremman käsityksen trendeistä ja suuntauksista sekä siitä, miten apurahatoimintamme voidaan parantaa.

Jos jumitut johonkin kysymykseen, ota rohkeasti yhteyttä osoitteeseen info@fondensverigefinland.org

Huomioi seuraavat seikat
Arvioinnin keskiössä on pääasiassa kolme kysymystä.

Ensimmäiseksi: Miksi hakemus koskee juuri Suomea; voiko apuraha (jota hakemus koskee) luoda uusia tai syventää olemassa olevia yhteyksiä Suomeen, tai lisätä uutta tai syventää olemassa olevaa tietämystä Suomesta Ruotsissa?

Toiseksi: Onko hakijalla suunnitelma siitä, miten yhteyksiä ja tietämystä voidaan hyödyntää projektin/matkan jälkeen. Onko mahdollisuuksia kehittää toimintasi/toimintanne ja levittää tuloksia myös muille?

Kolmanneksi: Onko projekti/matka realistinen toteuttaa hakemuksessa esitettyjen edellytysten mukaisesti?

Tässä tiivistetysti se, mitä arvioimme pohtiessamme, millä tavalla ja kuinka paljon rahaston apuraha edistää maiden välisiä kulttuurisuhteita.

Vinkki: Vastausten ei tarvitse olla pitkiä, mutta mieluiten mahdollisimman konkreettisia arvioinnin helpottamiseksi. Kuvaus syystä ei tarvitse olla niin laaja, sen sijaan projektin tai matkan toteuttamistapa on tärkeä; esimerkiksi, kenen tai keiden kanssa aiot/aiotte tavata, kutsua, vierailla tai tehdä yhteistyötä, ovat arvioinnin kannalta merkityksellisiä osia. Mitä vahvemmin nämä tiedot ovat vahvistettuja, sitä parempi. Projektin/matkan toteutuksen kuvaus on erittäin tärkeä. Arviointi perustuu siihen, onko toteutus realistinen suhteessa hakemuksessa esitettyihin edellytyksiin.

HUOM: Puutteellinen hakemus, josta puuttuu arviointiin tarvittavia tietoja, hylätään. Sihteeristö voi tarvittaessa pyytää täydennyksiä.

Sihteeristöllä on myös oikeus hallinnollisesti hylätä hakemukset, jotka eivät ole rahaston tavoitteen ja ohjeiden mukaisia. Tämä tarkoittaa, että hakemus ei siirry arvioitavaksi asiantuntijakäsittelyyn.

Projektiapuraha
Ruotsissa hallinnoidussa projektissa rahoitetaan osa, joka liittyy vuorovaikutukseen (yhteistyöhön) Suomen kanssa. Tämä koskee pääasiassa Suomesta osallistumisesta Ruotsissa toteutettavassa projektissa, tai projektin toteuttamisesta Suomessa aiheutuvia kustannuksia.

Vuorovaikutuksen aiheuttamat lisäkustannukset ovat pääasiallisesti se osa, joka rahasto kattaa apurahalla, joka voi olla enintään 50 000 kruunua.

HUOM: Budjetin arvioinnissa on tärkeä osa, kuinka suuri osuus rahaston tuki on kokonaiskustannuksista, ja onko muita tuloja turvattuja, odotettavissa tai onko niitä vain haettu muilta avustuksenantajilta.

Rahaston tavoitteen mukaisesti etusijalle asetetaan hakemukset, jotka voivat herättää kiinnostusta myös projektin ulkopuolella. Joissakin tapauksissa rahasto voi pitää luontevampana myöntää apurahaa projektin toisessa vaiheessa, jolloin projektin tulokset, sen varsinainen tavoite, voidaan levittää ja esitellä yleisölle.

VINKKI: Pohdi (vastaa) itsellesi alla oleviin kysymyksiin. Näin saat nopeasti käsityksen projektistasi ja siitä osasta, joka liittyy Suomeen ja hakemukseesi. Tämä auttaa arvioimaan, onko projektissasi selkeä punainen lanka. Kysymykset eivät ole täysin samoja kuin hakemuslomakkeessa, mutta ne heijastavat asioita, jotka ovat tärkeitä kokonaisarvioinnissa.

  1. Miksi juuri Suomi?
    (Perustelut sille, miksi projekti liittyy Suomeen)
  2. Milloin projektin osa, johon tukea haetaan, toteutuu?
    (Vaikka käsittelyaika on noin viisi viikkoa, on hyvä jättää muutama lisäviikko varoiksi)
  3. Miten projektin toteutus, se osa johon tukea haetaan, liittyy Suomeen ja maiden välisiin suhteisiin?
    (Pelkkä esitys tai konsertti Suomessa ei riitä, tarvitaan tarkempaa selitystä siitä, miten Suomi on keskeinen osa projektia)
  4. Jos projekti toteutetaan Suomessa, missä tarkalleen ottaen?
    (Mainitse mielellään paikka, kuten konserttisali, galleria, teatteri tai klubi. Lisää tarvittaessa linkkejä paikkoihin)
  5. Ketkä osallistuvat projektiin Suomesta tai ketkä ovat yhteyshenkilöitä Suomessa?
    (Tarvitaan dokumentaatiota, mitä henkilökohtaisempaa ja tarkempaa, sen parempi)
  6. Miten kokemuksia ja kontakteja voidaan hyödyntää projektin jälkeen?
    (Tämä on tärkeää rahaston tarkoituksen kannalta. Vaikka mitään ei voida luvata, esitä kuitenkin tavoitteita)

Lopuksi: Vertaa vastauksiasi edellisiin kysymyksiin ja mieti, onko tämä realistista toteuttaa ja kuinka merkittävä tämä on rahaston tarkoituksen kannalta.

Joskus voi olla parempi hakea ensin matka-apurahaa valmisteluvaiheessa ja sitten mahdollisesti hakea projektiapurahaa myöhemmin. Eli luoda ensin yhteyksiä Suomeen, kerätä suomalaisia kokemuksia, tarpeita ja kiinnostuksia ja sen jälkeen suunnitella projekti.

Matka-apuraha
Toinen tukimuoto, matka-apuraha, koskee matkoja Ruotsista Suomeen, mukaan lukien Ahvenanmaa. Apuraha kattaa matka-, majoitus- sekä ruokailukulut enintään viiden päivän ajalta. Summa on enintään 11 500 kruunua per henkilö. Apuraha haetaan yksilöllisesti, ja sitä voidaan hakea enintään kolmen hengen ryhmälle. Jos henkilöitä on enemmän, ohjaamme hakemaan projektiapurahaa.

Käsittelyaika matka-apurahan osalta on enintään 3 viikkoa.

Suomessa tehtävällä vierailulla on oltava selkeä tarkoitus, joka vastaa rahaston tavoitteita. Vierailupaikoista ja tapaamisista tulee olla jonkinlainen dokumentaatio tai vahvistus. Pelkkä osallistuminen konferenssiin, messuihin, esityksiin tai muihin vastaaviin tapahtumiin ei riitä apurahan saamiseksi. Matkalla on oltava selkeämpi tavoite.

Hakemuksia priorisoidaan, jos Suomessa luodut yhteydet ja saadut tiedot voidaan hyödyntää myöhemmin muissa aktiviteeteissa tai tavoitteissa Ruotsissa.

VINKKI: Pohdi (vastaa) itsellesi alla oleviin kysymyksiin. Näin saat nopeasti käsityksen matkasta Suomeen ja siitä osasta, joka liittyy hakemukseesi. Tämä auttaa arvioimaan, onko matkasuunnitelmaasi selkeä punainen lanka. Kysymykset eivät ole täysin samoja kuin hakemuslomakkeessa, mutta ne heijastavat asioita, jotka ovat tärkeitä kokonaisarvioinnissa.

  1. Miksi juuri Suomi?
    (Perustelut sille, miksi matkasi liittyy Suomeen)
  2. Milloin aion matkustaa?
    (Vaikka käsittelyaika on korkeintaan kolme viikkoa, on hyvä jättää muutama lisäviikko varoiksi)
  3. Mitä aion tehdä Suomessa?
    (Ns. ”inspiraatiomatka” ei täytä rahaston tarkoitusta)
  4. Keitä aion tavata? (tarvitaan dokumentaatiota, mitä henkilökohtaisempaa ja tarkempaa, sen parempi)
  5. Miten aion hyödyntää matkan kokemuksia ja kontakteja, kun palaan Ruotsiin?
    (Tämä on tärkeää rahaston tarkoituksen kannalta. Vaikka mitään ei voida luvata, esitä kuitenkin tavoitteita)

Vertaa vastauksiasi edellisiin kysymyksiin ja mieti, onko tämä realistista toteuttaa ja kuinka merkittävä tämä on rahaston tarkoituksen kannalta.

Hakuohjeet
Luo käyttäjätili hakuportaalissa. Portaalin kautta voit lähettää hakemuksesi, pyytää maksatusta ja tehdä selvityksen myönnetystä tuesta. Otamme hakemuksia ja liitteitä vastaan ainoastaan hakuportaalin kautta.

Älä lähetä mitään postitse. Hyväksymme vain digitaaliset liitteet hakemuksen tueksi. Et voi siis lähettää asiakirjoja, kuvia, USB-muistitikkuja tai vastaavia postitse. Kaikki liitteet tulee liittää hakemukseen, eikä niitä tule lähettää sähköpostitse.

Voit myös ottaa meihin yhteyttä hakuportaalin kautta.

Arkaluonteiset tiedot tulee aina lähettää hakuportaalin kautta, ei koskaan sähköpostitse.

Näin hakemuksesi arvioidaan
Projektiapurahan
hakemukset arvioi asiantuntijaryhmä. Jokainen hakemus arvioi vähintään kaksi henkilöä: Asiantuntija arvioi projektin erityisalueen pohjalta, ja asiantuntijaryhmän puheenjohtaja arvioi laajemmin projektin kahdenvälistä sisältöä, eli projektin edistämistä maiden välisiä suhteita. Tarvittaessa voidaan käyttää erityisasiantuntijoita. Klikkaa tästä nähdäksesi ketkä ovat rahaston asiantuntijat Ruotsissa.

Sihteeristö tekee lopulliset päätökset asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Varmistaen lyhyen käsittelyajan, matka-apurahaa käsitellään pääsääntöisesti sihteeristössä. Sihteeristöön kuuluu kaksi henkilöä: Mats Wallenius ja Alfiero Zanotto.

Sihteeristön päätökset hakemuksista raportoidaan jatkuvasti hallitukselle ja Ruotsin jaostolle, joka käsittelee tukitoimintaa tarkemmin kahdessa kokouksessa vuoden aikana. Näihin kokouksiin osallistuu myös asiantuntijaryhmän puheenjohtaja.